Älä tee näitä virheitä vastasyntyneen kuvien kanssa
Sain oman vauvani vuonna 2017. Siinä vaiheessa olin kuvannut jo aika monta vauvaa heidän kodeissaan. Olin tottunut itkuihin, vauvan käsittelyyn ja muuttuviin tilanteisiin. Vastasyntyneen vauvan valokuvaus ja kotikuvaus oli minulle siis tuttua. Oman pojan syntyessä päätin kuvata vastasyntyneen itse, olenhan valokuvaaja. Valitettavasti olen tuota päätöstä harmitellut hyvin monta kertaa jälkeenpäin. Vaikka kuvista tuli ihan kivoja kuvia, niin silti en ollut tyytyväinen. Lue kuvien jälkeen miksi.
Vauvan saaneet tietävät, että ensimmäiset viikot vierähtävät nopeasti kaiken uuden keskellä. Moni asia jännittää ja voimavaroja menee hirveästi pienen ihanuuden (ja itsensä) ihan vain hengissä pitämiseen. Minulla ainakin meni. Ja silti kaiken sen keskellä päätin ottaa harteilleni miettiä missä välissä otan vauvasta kuvan siinä, tossa ja tuossa asennossa. Varsinaiset vastasyntyneen kuvat otetaan kahden ensimmäisen viikon aikana, parasta on siis kiirehtiä. Muuttuvia tekijöitä on paljon. Koska se hyvä valo olikaan? Mitkä toimivat kuvakulmat? Mitenhän se tässä omassa kodissa toimii? Nukkuisiko vauva nyt? Ai, nyt onkin taas nälkä. Jospa vaihtaisinkin hänen vaatteet? Vai vaihtaisinko tähän kapaloon? Koska puoliso olisi sillä tuulella että suostuisi muutamaan kuvaan? Vaipan vaihto ja taas ruokaa…
Ihan hirveetä, voin kertoa. Sain mieheni pakotettua muutamaan kuvaan vauvan kanssa pariksi sekunniksi. Myöhemmin etsin niitä kuvia minusta ja vauvasta, ainiin eihän niitä ole. Tai meistä perheenä. Jotta muut välttäisivät vastaavat muistot ehdotan:
1. Älä yritä liikaa itse! Ensimmäinen vinkkini onkin, että palkkaat ammattilaisen ikuistamaan vauvasi ja varaus kannattaa tehdä mahdollisimman hyvissä ajoin jo raskaana ollessa. Sen lisäksi voit kuvata myös itse, mutta älä aseta liikaa paineita.
Kuvien tarkoitus on toimia ihanina muistoina ja muistoon liittyy vahvasti myös tunne. Minun kuviini liittyy oma muistoni stressistä, suunnittelusta, yrityksestä ja sähläyksestä. Ei siltä osin yhtään niitä muistoja, joita olisin halunnut muistaa.
2. Älä liitä kuvaukseen tunteita, joita et halua muistaa myöhemmin. Varmista että kuvaajasi saa sinut tuntemaan luottamusta, rentoutta, rakkautta ja mitä nyt haluatkin muistaa. Itse kuvatessasi, ota kuvia rennolla otteella ja vain silloin kuin sinulla on hyvä tunne.
Huomasin lisäksi sen että äitinä katsoinkin vauvaani ihan eritavalla. Sinäällään se ei ole huono juttu, mutta itse huomasin jälkeenpäin kuvanneeni lähinnä kännykällä vain hänen naamaa hyvin läheltä. Ja voin kertoa että kännyköissä oleva laaja kuvakulma vääristää läheltä kuvatessa. Vauvani näyttää kännykkäkuvissa hyvin oudolta. Ne kännykkäkuvat ovat aivan ihania muistoja, mutta en niistä mitään seinälle laittaisi ja hieman niitä jälkikäteen kyllästyttää katsoa.
3. Älä kuvaa liian laajalla laajakulmalla. Kuvaa soveltuvalla objektiivilla (itse kuvaan tällä hetkellä pääasiassa 50mm, myös 35mm tai 85mm sopii) ja kännykällä kuvatessa hieman kauempaa.
Niin kuin mainitsinkin jo, hieman kyllästyttää katsoa niitä pelkkiä vauvan kasvokuvia. Näkyyhän niistä miten kasvon muodot ovat muuttuneet, mutta siihen se sitten jääkin. Pienet ksityiskohdat vauvassaovat ihania ja tärkeitä, mutta olisin voinut kuvata enemmän dokumentaarista kuvaa. Ei olisi haitannut vaikka sotkuinen koti olisi taustalla tai meitä vanhempia olisi ollut kuvissa enemmän, saatika sitten sukulaisia ja kavereita. Keskityin hirveästi vain ”hyvien” ja ”ammattilaistasoisten” kuvien ottamiseen, että unohdin realismin.
4. Älä keskity liian yksityiskohtaisiin asioihin. Kuvaa arkea, dokumentoi ja kuvaa monipuolisesti.
Kaiken kaikkiaan kuvasin vauvaa paljon, jos ei ajatella vain kahta ensimmäistä viikkoa. Kuvasin jopa niin paljon, että sain tyhjentää kännykkäni muistia (64gb) muutaman kuukauden välein. Luulin olevani hyvä arkistoimaan kuvia, mutta siinä kohtaa materiaalia tuli niin paljon, että tarkempi olisi saanut olla. Jossain kohtaa keksinkin ruveta laittamaan kuvat kuukausittain ja ensimmäiset kuukaudet jopa 2vk pätkiin omiin kansioihin. Vauvakin muuttui kuukauden sisällä niin paljon. Ensimmäisen kuvakirjan tein pojan ollessa yksi vuotta eli voitte arvata että kuvien läpikäynti vei vähän enemmän aikaa.
5. Älä unohda arkistointia. Muista siirtää kuvat kännykältä ja muistikorteilta koneelle ja pilveen/kovalevylle selkeisiin kansioihin. Teetä kuvista tuotteita ja valokuvakansioita hyvissä ajoin tai kerää joka kuukaudelta max 10 lempikuvaa omaan kansioon valmiiksi kirjan tekoa varten.
Ennnen kaikkea nauti ihanasta pienestä vauvastasi ja vauva-ajasta! Älä kiirehdi asioiden kanssa tai odota uusia vaiheita.